Testcenter på vej for små vindmøller

Miljøminister Karen Ellemann vil finde 7,3 mill. kr. til et testcenter for husstandsmøller i Thy. Beslutningen hilses med tilfredshed i Brancheforeningen for Husstandssvindmøller men også af Danmarks Vindmølleforenings tekniske konsulent Strange Skriver, der behandler de mindre møller på Godkendelsessekretariatet på Risø, hvor godkendelsesproceduren imidlertid kun omfatter møllernes holdbarhed og ikke f. eks., om de mindre møller er i stand til at producere, hvad fabrikanterne eller importørerne af møllerne stiller kunderne i udsigt.

Netop det forhold har givet mange kunder en grim overraskelse, når møllerne er købt og sat op i det virkelige liv. Problemet har været, at købere af disse møller ofte har betragtet møllernes navne på Risøs godkendelsesliste som et kvalitetsstempel, også hvad angår møllernes produktionsevne, hvad den ikke er - et forhold som sælgerne ikke altid gør køberne opmærksomme på.

"Men efter de gældende regler, dvs. bekendtgørelsen fra Energistyrelsen, som de små møller godkendes efter, skal deres produktionsevne ikke kontrolleres af Godkendelsessekretariatet, der groft sagt blot skal tage stilling til, om den enkelte mølle er i stand til at køre i tre måneder uden at havarere", siger Strange Skriver. "Derfor er der i en tid, da de små møller ofte fremhæves som en fornuftig privat investering, god mening i at oprettet et testcenter, hvor man kan måle, om den opgivne effektkurve for møllen holder i praksis, og i øvrigt hvad møllen reelt er i stand til at producere. Det er også en god idé at oprette testcentret i Thy, hvor vindforholdene er ideelle til disse afprøvninger."

De 18 virksomheder i husstandsmøllernes brancheforening har indledt et samarbejde med Aalborg Universitet og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi om at etablere testcentret ved Sindrup Vejle i Thy. Thisted Kommune er positiv overfor planerne.

22.2.11

 

 

Læs mere

Mini- og husstandsmøller

 
 
 
 
 
 
 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft