Den mest besynderlige dag

Den 12. september 2016 må betegnes som en af de mest besynderlige dage i dansk energipolitik.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) startede med at erklære Vattenfall som vinder af et udbud på 350 MW kystnære havmøller, som 170 af Folketingets 179 medlemmer bestilte i 2012.

Vattenfalls bud på 47,5 øre/kWh vil sætte verdensrekord som den billigste havmøllestrøm, der produceres noget sted i verden - hvis den nogensinde bliver produceret. For den danske verdenssensation blev overskygget af, at ministeren - stort set samtidig med annonceringen af sensationsbuddet - fastslog, at Venstre-regeringen ønsker at droppe opførelsen af de havmøller, som den selv i sin tid bad industrien afgive bud på.

”I Vattenfall må det føles som at vinde en million i en valuta, der ikke findes endnu”, siger Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening. ”Jeg tror ikke, man kan finde mange fortilfælde i verden, hvor en minister vedtager et anlægsprojekt sammen med 95 procent af parlamentet; beder industrien om at afgive bud; præsenteres for verdens billigste løsning for derefter at takke nej med begrundelsen, at det er for dyrt og for grimt”, siger Christian Kjær.

Udbuddet af de 350 MW kystnære havmøller er en del af den brede energiaftale, alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance indgik i marts 2012. Alternativet står også udenfor aftalen, da partiet dengang ikke var repræsenteret i Folketinget. Dengang var det forventningen, at prisen på havmøllestrømmen ville komme til at ligge på 70 øre/kWh. Vattenfalls vinderbud ligger dermed 32 % under det forventede.

”Det virker besynderligt, at ministeren på den ene side siger, at Vattenfalls rekord-bud er for dyrt og i samme åndedræt slår fast, at det er regeringens politik, at møllerne skal længere væk fra kysten, hvor det med sikkerhed vil være dyrere. Hvis ministeren vil have billigere strøm, er der kun et alternativ, og det er vindmøller på land,” siger Christian Kjær.

Det er faktuelt forkert, når ministeren påpeger, at Vattenfalls bud er ”1,7 mia. kr. dyrere end forventet i Energiaftale 2012,” som han skrev på Twitter kort efter offentliggørelsen af buddet. Det er PSO-delen, der er højere end forventet, pga. de historisk lave elpriser. Men det ændrer ikke ved, at de kystnære møller vil kunne levere energi til Danmark til en historisk lav pris. Ifølge Danmarks Vindmølleforening ligger Vattenfalls bud på 47,5 øre/kWh ca. 25% over, hvad det koster at producere vindkraft til på land i Danmark.

Glædeligt er det, at flere partier, herunder regeringens støtteparti De Konservative, står fast på ikke at bryde energiaftalen.

Regeringen offentliggør laveste bud i udbuddet af kystnære havvindmøller

Konservative står fast ved aftale om kystnære møller, EnergiWatch, 12.9.16

Vækst? Eller bare nedskæringer? Om regeringens helheds- og vækstplan, august 2016

13.9.16

 

Læs mere

Regeringen offentliggør laveste bud i udbuddet af kystnære havvindmøller

Konservative står fast ved aftale om kystnære møller, EnergiWatch, 12.9.16

Vækst? Eller bare nedskæringer? Om regeringens helheds- og vækstplan, august 2016

 
 
 
 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft