Danmark har 70 % vedvarende energi i stikkontakten om fem år

Af Torgny Møller

Danmark vil om fem år være verdens førende nation, når det gælder om at dække sit elforbrug med vedvarende energi. I 2022 vil Danmarks dækningsgrad nå op på 70 %. Det er mere end dobbelt så meget som Irlands forventede 35 % og de 25 % af elforbruget, som forudses VE-dækket i Spanien, Tyskland og Storbritannien.

Det fremgår af en ny rapport fra Det Internationale Energiagentur, ”Renewables 2017: A new era for solar power”. IEA bygger sin globale prognose på udviklingen i 2016: To tredjedele af al ny el-kapacitet var baseret på vedvarende energi, som nu er verdens hurtigst voksende energikilde. Sidste år blev installeret mere VE end ny kulkraft, og de næste fem år ventes VE-kapaciteten at vokse til mere end halvdelen af verdens installerede kulkraft.

Det er stærkt faldende priser på især solceller, som sidste år fik ny solcelle-kapacitet til at øges med 50 % globalt. Hertil kom rekordlave tilbudspriser helt ned til 3 cents/kWh ved auktioner på sol- og vindproduceret elektricitet. Det var vel at mærke priser, som blev budt ind i en række lande, hvor man kunne konstatere, at VE ville være billigere at installere end nye naturgas- eller kulkraftværker.

IEA betragter 2016-tallene som dokumentation for en udvikling, som vil få installeret sol- og vind-kapacitet til at vokse med 43 % før 2022. Alene i 2017 venter IEA 12 % mere ny VE-kapacitet, end der blev installeret i 2016.
Solcellers udbredelse globalt vil de næste fem år vokse mere end både vand- og vindkraft. Det sker takket være fortsat prisreduktion og dynamiske politiske beslutninger, især i Kina, forudser IEA, der konstaterer, at Kina vil være verdens ubestridte leder på VE-området. Landet har nu 60 % af verdens solcelle-produktion og ventes selv at installere halvdelen af produktionen.
Trods den bebudede præsidentielle energipolitik venter IEA, at USA stadig vil være verdens næststørste VE-marked takket være allerede gældende skatteordninger og delstaters energipolitik.

Indien bliver verdens tredjestørste VE-marked - for første gang større end EU - og vil sammen med Kina og USA sikre 66 % af VE-udbygningen.

I EU forudser IEA 40 % lavere VE-udbygning end den sidste fem års periode. Årsagen er svagere el-efterspørgsel, overkapacitet og den politiske usikkerhed, som vurderes som høj, især efter 2020.

Energi-agenturet venter, at vedvarende energi vil udgøre 80 % af al ny el-kapacitet de næste fem år. I Danmark venter IEA, at VE-dækningen af elforbruget vil blive øget fra over ca. 45 % med yderligere 25 %, heraf næsten det hele fra nye vindmøller.

IEA understreger endelig, at den store udbygning med vedvarende energi gør det mere nødvendigt end nogensinde politisk at stimulere integration, udveksling, lagring og udnyttelse af VE-strømmen. I modsat fald risikerer man at vedvarende energi mister sin værdi, fordi den presser elpriserne i bund, netop når VE-produktionen er størst, advarer IEA.

10.10.17

 

 

”Renewables 2017: A new era for solar power”

 
 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.