Ny aftale øger eksportkapacitet mod Tyskland

Efter at forbindelsen mellem Jylland og Tyskland i en årrække har været begrænset af flaskehalsproblemer i det tyske net, er de danske og tyske myndigheder blevet enige om at sikre en minimumskapacitet i de kommende år. Det skal give mulighed for at eksportere strøm fra det danske til det tyske marked, når elprisen er lavest i Danmark. Aftalen er indgået mellem det danske og det tyske energiministerium, og baggrunden for aftalen er, at forbindelsen mellem Jylland og Tyskland har været begrænset af interne problemer i det tyske net, hvilket har medført, at det stort set ikke har været muligt for danske elproducenter at eksportere strøm til Tyskland. 
 
Med aftalen vil myndighederne i fællesskab sikre en større kapacitet på handelsforbindelsen og allerede fra 1. december 2017 skal kapaciteten fra Vestdanmark til Tyskland være oppe på mindst 400 MW. Minimumskapaciteten skal derefter stige til 700 MW i 2018 og 900 MW i de første tre måneder af 2019 og fra 1. april 2019 skal kapaciteten være mindst 1.000 MW, som hæves til 1.100 MW fra 2020.

Det er de to systemansvarlige virksomheder på hver side af grænsen, Energinet.dk og tyske TenneT, der skal implementere aftalen. Minimumskapaciteten sikres ved, at de systemansvarlige virksomheder anvender såkaldt modhandel som, ved regulering af produktion og forbrug på begge sider af grænsen, giver mulighed for, at de systemansvarlige virksomheder kan give mere handelskapacitet til markedet.     
 undefined

Graf fra pressemeddelelse

Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening, udtaler:
”Aftalen er godt nyt for danske vindmølleejere og det danske elmarked, som nu vil opleve bedre eksportmuligheder til Tyskland efter at forbindelsen gennem en årrække ikke har været tilgængelig for markedet. Aftalen sikrer kun en minimumskapacitet på forbindelsen og giver i første omgang ikke markedet rådighed over hele kapaciteten på forbindelsen, så aftalen skal ses som et første skridt. Det er derfor afgørende, at de danske og tyske myndigheder følger op på aftalen og sikrer, at markedet på sigt vil få adgang til hele handelskapaciteten på forbindelsen. Det indre marked fungerer kun, når det er muligt at handle over grænserne, og Jylland-Tysklandsforbindelsen har gennem en årrække været en forhindring for sammenkoblingen af det nordiske og tyske marked. Den øgede handelskapacitet er afgørende for et fremtidigt velfungerende marked i hele Europa.”

Dansk-tysk aftale om at åbne grænsen for handel med strøm. Pressemeddelelse, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

15.6.17

 

Læs mere

Dansk-tysk aftale om at åbne grænsen for handel med strøm. Pressemeddelelse, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Læs mere om indpasning af vindmøllestrøm i elnettet

 

 

 
 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.