Regeringen landsforviser dansk vindmøllebranche

Pressemeddelelse
(opdateret 27.9. efter aftalens indgåelse)

Forhandlingerne mellem regeringen og oppositionen om en ny udbudsordning for landvind, sol og åben-dør havvind brød sammen her til formiddag uden nogensinde rigtigt at være kommet i gang. Der bliver derfor tale om en smal aftale baseret på regeringens forslag fra 29. juni i år, som presses igennem med støtte fra Dansk Folkeparti.

”Danmarks Vindmølleforening havde naturligvis helst set, at den danske tradition for brede energipolitiske aftaler kunne videreføres. Når det er sagt, har jeg fuld forståelse for, at oppositionen ikke kunne acceptere regeringens forslag. Den foreslåede udbudsmodel vil fordyre den vedvarende energi unødigt og øge risikoen ved danske vindmølleinvesteringer i forhold til resten af Europa. Dermed tvinger man den danske vindmøllebranche ud af landet,” siger direktør Christian Kjær fra Danmarks Vindmølleforening.

Forhandlingerne kørte fast på spørgsmålet om, hvorvidt den nye, midlertidige udbudsordning skal baseres på faste priser (de såkaldte CfD-ordninger) - som i resten af Europa - eller på faste tillæg som foreslået af regeringen i juni. Danmarks Vindmølleforening har sammen med en stort set enig energisektor længe anbefalet et CfD-udbud. Med en fast betaling, hvis niveau etableres i fri konkurrence, mindskes investorernes risiko med lavere budpriser til følge. Det ville have givet danske virksomheder og husholdninger den billigste energi.

”Energi-, forsynings-, og klimaministeren lader til at have glemt sin egen politiske kæphest om, at vi skal have så meget grøn omstilling for pengene som muligt. Udbud over faste priser er den metode regeringen selv med stor succes valgte, da man sikrede sig verdens dengang billigste havmøllestrøm i forbindelse med udbuddet over Kriegers Flak i Østersøen. Resten af Europa benytter også hovedsageligt udbud over faste priser. Det er besynderligt at man vælger at gå enegang i Europa,” siger Christian Kjær.

Den smalle aftale gælder kun for 2018 og 2019. Det er ikke hensigtsmæssigt i en branche, hvor udviklingen af vindmølleprojekter typisk tager 5 år eller mere. Dertil kommer, at regeringens forslag til en overgangsordning er grænsende til det ligegyldige. Den vil betyde, at årtiers arbejde og millioner af kroner vil gå tabt for de projektudviklere, der er kommet i klemme i det danske klagesystem.

Mange projekter, som har opnået alle tilladelser, men efterfølgende bliver påklaget til Planklagenævnet, vil ikke være omfattet af forslaget og kan dermed potentielt gå tabt i det lovgivningsmæssige tomrum mellem den eksisterende og den nye ordning.

”Projektudviklerne har brugt både hele og halve årtier på at forberede projekter, som nu endelig har alle tilladelser på plads. Det er direkte erhvervsfjendtligt og helt urimeligt, at ministeren ikke gør brug af undtagelsesbestemmelserne i EU-kommissionens statsstøtteregler og indfører en reel overgangsordning for de igangværende projekter, som uforskyldt er fanget i Planklagenævnet og derfor ikke kan nå at blive etableret, inden den nuværende ordning udløber i februar 2018,” siger Christian Kjær.

Med dagens aftale er den danske vindmøllebranche underlagt en sjældent set usikkerhed på hjemmemarkedet. Dertil kommer, at aftalen kun rækker frem til 2019. Skulle der være virksomheder eller private med mod på at starte et vindmølleprojekt i Danmark, kender de ikke vilkårene, når projektet skal realiseres.

”Markedet er nu præget af både usikkerhed og manglende viden om fremtiden. På kort sigt, håber vi på, at aftalen mellem regeringen og dens støtteparti udmøntes hurtigt, så den kan sendes til godkendelse i EU-kommissionen. Rammevilkårene for udbuddet i 2018 må være en hasteopgave. Derefter må arbejdet med at finde en afløser for den nuværende energiaftale hurtigt i gang, så vi kan få genskabt den energipolitiske stabilitet for perioden efter 2020,” slutter Christian Kjær.

Yderligere oplysninger:

Direktør Christian Kjær, tlf. 9360 2023, e-mail ck@dkvind.dk

Stemmeaftale mellem Regeringen (Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om ny støttemodel for vind og sol i 2018-2019

Energipolitisk danmarkshistorie: Vindmøller og solceller skal konkurrere om at lave mest grøn energi, pressemeddelelse, energi-, forsynings- og klimaministeriet, 26.7.9

Danmarks Vindmølleforenings reaktion på regeringens forslag til ny udbudsordningfor sol, vind og åben-dør havvind

Regeringens forslag til udbudsordning i korte træk

26.9.2017
(opdateret 27.9.
efter aftalens indgåelse)

Læs mere

Stemmeaftale mellem Regeringen (Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om ny støttemodel for vind og sol i 2018-2019

Energipolitisk danmarkshistorie: Vindmøller og solceller skal konkurrere om at lave mest grøn energi, pressemeddelelse, energi-, forsynings- og klimaministeriet, 26.7.9

Forslag til ny ordning for landvind uambitiøst
og dyrt
, Danmarks Vindmølleforenings reaktion på regeringens forslag til ny udbudsordning for sol, vind og åben-dør havvind

Regeringens forslag til udbudsordning i korte træk

 

 

 

 
 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.