PRESSEMEDDELELSE 14. juni 2018

Europæisk enighed i nat om 32 % vedvarende energi i 2030

I nat nåede EU-Kommissionen, Ministerrådet og EU-parlamentet endelig frem til et kompromis og fastsatte et mål for vedvarende energi på 32 % i 2030 efter lange trepartsforhandlinger. Kompromiset blev opnået efter en lang diskussion mellem de europæiske institutioner, hvor specielt ministerrådet har været skeptisk overfor mål højere end 27 %, som oprindeligt foreslået af EU-kommissionen. Siden ændrede Kommissionen mening og meldte ud, at man mindst burde nå 30 % i lyset af de dramatiske fald i omkostningerne for sol og vind.

Traditionen tro var det de folkevalgte medlemmer i EU-parlamentet der trak en øget målsætning igennem, med krav om 35 %. Målsætningen skrives ind i det kommende direktiv for vedvarende energi.

Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening, siger: ”Det er utroligt positivt, at man nu i Europa er blevet enige om en ambitiøs målsætning for den grønne omstilling. 32 % med mulighed for mere efter en evaluering i 2023 er et flot kompromis. Vi havde gerne set at grænseoverskridende udbud blev gjort obligatoriske, men der er tilsyneladende ikke længere opbakning blandt medlemslandende til et effektivt indre marked for energi i Europa.”

Det blev, ifølge Danmarks Vindmølleforenings kilder, aftalt at man i 2023 skal revurdere målsætningen og vurdere, hvorvidt det giver mening at sætte en endnu højere målsætning for vedvarende energi 2030.

Udover målsætningen indeholder det nye direktiv for vedvarende energi også en række forbedringer for den vedvarende energi i Europa: 

  • Krav om langsigtede planer for udbygningen med vedvarende energi i hver medlemsstat for de kommende 5 år
  • Beskyttelse af investeringer: Ingen ændringer i rammevilkårene for etablerede projekter, der modtager støtte
  • Klarere rammer for støtte til vedvarende energi og mulighed for teknologi-specifikke udbud af støtte til vedvarende energi
  • Frivillig åbning af betalingsordninger for projekter i andre medlemsstater, som dog skal evalueres i 2023, hvor Kommissionen kan foreslå en obligatorisk åbning af støtteordninger mellem medlemsstater.

Kontakt
Christian Kjær, direktør: Tlf. 9119 7052 / ck@dkvind.dk

14.6.18

 

Læs mere

Læs mere om Danmarks Vindmølleforening

Medarbejdere i Danmarks Vindmølleforening

 

 

 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Da Danmark fik vinger. Bogen om 40 års vindmøllehistorie
 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft