Danmark verdens førende med 70 % VE om 4 år

Danmark vil om fire år være verdens førende nation, når det gælder om at dække sit elforbrug med vedvarende energi, spår Det Internationale Energiagentur, IEA.

I 2022 vil Danmarks dækningsgrad nå op på 70%. Det er mere end dobbelt så meget som Irlands forventede 35% og de 25% af elforbruget, som forudses VE-dækket i Spanien, Tyskland og Storbritannien.

Det fremgår af en ny rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA,”Renewables 2017: A new era for solar power”. IEA bygger sin globale prognose på udviklingen i 2016: To tredjedele af al ny el-kapacitet blev installeret i form af vedvarende energi, som nu er verdens hurtigst voksende energikilde. I 2016 blev installeret mere VE end ny kulkraft, og de næste fem år ventes VE-kapaciteten at vokse til mere end halvdelen af verdens installerede kulkraft. Den tog det 80 år at installere, bemærker IEA.

Det er stærkt faldende priser på især solceller, som i 2016 fik ny solcelle-kapacitet til at øges med 50% globalt. Hertil kom rekordlave tilbudspriser helt ned til 3 cents/kWh ved auktioner på sol- og vindproduceret elektricitet. Det var vel at mærke priser, som blev budt ind i en række lande, hvor man kunne konstatere, at VE ville være billigere at installere end nye naturgas- eller kulkraftværker.

IEA betragter 2016-tallene som dokumentation for en udvikling, som vil få installeret sol- og vind-kapacitet til at vokse med 43% før 2022. Alene i 2017 forudså IEA 12% mere ny VE-kapacitet, end der blev installeret i 2016.

Solcellers udbredelse globalt vil i fem års perioden vokse mere end både vand- og vindkraft. Det sker takket være fortsat prisreduktion og dynamiske politiske beslutninger, især i Kina, mener IEA, der konstaterer, at Kina vil være verdens ubestridte leder på VE-området. Landet har nu 60% af verdens solcelle-produktion og ventes selv at installere halvdelen af anlæggene.

Trods den bebudede præsidentielle energipolitik venter IEA, at USA stadig vil være verdens næststørste VE-marked takket være allerede gældende skatteordninger og delstaters energipolitik. Indien bliver verdens tredjestørste marked for VE –for første gang større end EU – og vil sammen med Kina og USA sikre 66% af VE-udbygningen.

I EU forudset IEA 40% lavere udbygning med VE end den sidste fem års periode.Årsagen er svagere el-efterspørgsel, overkapacitet og den politiske usikkerhed, som vurderes som høj, især efter 2020.

Energi-agenturet venter, at vedvarende energi vil udgøre 80% af al ny el-kapacitet de næste fem år. I Danmark venter IEA, at VE-dækningen af elforbruget vil blive øget fra over ca. 45% med yderligere 25%, heraf næsten det hele fra nye vindmøller.

IEA understreger endelig, at den store udbygning med vedvarende energi gør det mere nødvendigt end nogensinde politisk at stimulere integration, udveksling, lagring og udnyttelse af VE-strømmen. I modsat fald risikerer man at vedvarende energi mister sin værdi, fordi den presser elpriserne i bund, netop når VE-produktionen er størst, advarer IEA.

IEAs prognose for VE-udbygning frem mod 2022

16.1.2018

Læs mere

Se rapporten her.

 

 
 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Da Danmark fik vinger. Bogen om 40 års vindmøllehistorie
 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft