I Ringkøbing-Skjern er to tredjedele af energien vedvarende

Stine Leth-Nissen Nyheder

Vindmøllepark i Ringkøbing-Skjern. Foto: Stine Leth-Nissen

Det vakte opsigt, da Ringskøbing-Skjern for nylig sagde fra over for kystnære vindmøller. For ellers er kommunen en ren demonstration af, hvor langt man kan nå med vedvarende energi, som også leverer mange arbejdspladser

Det har kostet hårdt arbejde for Ringkøbing at nå dertil i sin energiforsyning. Men det hjælper, at den vedvarende energi også leverer mange arbejdspladser i kommunen, fortæller Henning Donslund fra Energisekretariatet

Ringkøbing-Skjern Kommune har været så ambitiøs i sit energiforbrug, at næsten to tredjedele nu kommer fra Vedvarende Energi.

Det er ikke kommet gratis til kommunen, indrømmer specialkonsulent i Energisekretariatet Henning Donslund, der også erkender, at der helt klart er modstand i kommunen mod dele af den vedvarende energi.

Den store plan

Det var byrådet, der i 2008 satte et mål om 100 procents vedvarende energi i forsyningen. I 2009 udarbejdede man en vindmølleplan, der udpegede 32 områder, hvoraf de fleste faktisk er blevet virkeliggjort i årene efter.

Hertil er kommet statens udpegning af test-vindmølleområde ved Stauning, hvor møller vil blive opstillet trods protester fra Kirkeministeriet, men med erhvervsministerens endelige godkendelse.

Ikke her hos os

I befolkningen i Ringkøbing-Skjern vil mange støtte en energiforsyning med vedvarende energi, men som Hausgaard sang om atomkraften, skal det ikke ligge ”lige her hos os”. Og det gælder selvfølgelig også blandt nogle af vestjyderne.

”Byrådet har undervejs valgt at kræve endnu større afstand fra møller til beboelse, end man gør i lovgivningen,” forklarer Henning Donslund, men han er fuldt ud klar over, at projektet aldrig var kommet så vidt uden politikere med ”hår på brystet”.

Vi skal stadig passe på

Og de fleste er enige i visionen om 100 procent selvforsyning med vedvarende energi.

”Vi skal stadig tænke over støj-effekten og blink fra møllerne, og vi skal også passe på vores natur,” mener Henning Donslund. Det er også her, man skal se kimen til de protester, som et enigt byråd i kommunen for nylig bakkede op. De kystnære vindmøller står dog ikke til at ændre, fastslog Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Arbejdspladser

“Nogle siger, at det må være nemmere her end så mange andre steder. Vi er jo trods alt Danmarks største kommune, rent geografisk, og vi har naturligvis også en masse arbejdspladser i den vedvarende energi,” forklarer Donslund.

Ca. 4.000 mennesker arbejder med vedvarende energi, og heraf er det kun halvdelen, der arbejder hos Vestas.

”Og så er det her, det blæser,” siger Donslund med et grin og indrømmer, at det nok ville være noget sværere, hvis man sad på Nørrebro i København.

Unge vægter klimaet

Men hvad angår befolkningens holdninger, vil man også finde meget forskellige holdninger overalt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Nogle vil helst redde kloden, mens andre synes, møllerne fylder for meget.

”Der er en tendens til, at de unge vægter klimaet langt højere end alle os, der er lidt ældre,” vurderer Henning Donslund. ”Og vi har jo ikke som almindelige borgere så meget forstand på, om havet stiger eller ej.”¨

Fuld skrue og helhedsbilledet

Når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at det gør indtryk, når tv sender en udsendelse om, at temperaturen stiger ved Svalbard, og at de sidste 98 måneder i træk dér, har budt på de højeste temperaturer nogensinde.

”Hvis man prioriterer at tage det alvorligt, er vi nogle, der nok bliver nødt til at finde os i noget støj eller blink, men jeg synes også, at det er en balance, som vi skal sørge for at holde. Vi skal have fuld skrue frem, men vi skal holde et helhedsbillede,” fastslår Henning Donslund.

De kystnære

Det nyeste energiregnskab er netop offentliggjort og ertal er fra 2017 med en VE-procent på 65,6. Der arbejdes på at kommunen skal nå den sidste tredjedel af energiforbruget. Estimatet ligger på 93 procent VE i 2020, og det er inklusive de kystnære havvindmøller, planlagt biogas og solceller.

De kystnære havvindmøller er statens projekt, men Ringkøbing-Skjern må som kystkommune medregne halvdelen af energiproduktionen fra de kystnære havvindmøller, svarende til 13 procent i det lokale energiregnskab.

Energiklagenævnet har indgivet en klage i forhold til den gennemførte vvm. Det bliver spændende at følge, om det får indvirkning på hvornår de kystnære havvindmøller opstilles.

Energitjek og effektivitet

Men selv uden de kystnære havvindmøller lander Ringkøbing-Skjern på 80 procent VE af energiforbruget, hvilket så absolut vil være en succes.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har der gennem en længere årrække været tilbud om gratis energitjek til husejere, fordi det giver husejeren værdifuld viden om, hvor det bedst kan svare sig at investere i energirenovering. I øjeblikket fordeles 1000 energitjek, oplyser Henning Donslund for at understrege at høj energieffektivitet også er vigtig i hele den grønne omstilling.

De manglende ca. 7 procentpoint i det lokale energiregnskab forventes at komme fra en kombination af energiformerne solceller, biogas og vindmøller, vurderer Henning Donslund.