Naturlig Energi bliver digitalt

Stine Leth-Nissen Nyheder

Torgny Møller og hans mølle – den fjerde mølle på stedet. Nu bliver han digital efter 40 år som redaktør af Naturlig Energi. Foto: Annelene Petersen

 

Naturlig Energi kommer ikke længere på papir, men fortsætter som et Nyhedsbrev, særligt for medlemmer af Danmarks Vindmølleforening. Og i fremtiden vil Naturlig Energi nå ud til samtlige medlemmer, også f.eks. laugsmedlemmer, der indsender deres email-adresse.

Og bladets hidtidige redaktør, Torgny Møller, vil fortsat skrive i det.

Godkendt af Strange Skriver

Strange (Teknisk konsulent for Danmarks Vindmølleforening) har sagt god for den, siger Torgny Møller med et vink hen imod den 22 år gamle Micon-mølle, der solidt pløjer luftlagene med havkig til stort set tre sider.

Reelt lever den under havlignende forhold, og det siger lidt om forholdene, at den fortsat står så stabilt. En ny gearkasse venter lige om hjørnet, for havgusen kræver udskiftning af jerndelene, der ruster.

Men ellers regner Torgny Møller med, at møllen fortsætter med at forsyne gårdens to husstande med el til hjemmeforbrug – ca. 100.000  – og til salg – ca. 1,5 million kWh.

Den gode udsigt

Som møllevingerne pløjer luften lige ud for Torgnys kontor, kan han dagligt følge møllen, som i første omgang blot skulle levere varme til et gennemkoldt stuehus ved Vrinners Hoved. Ikke langt fra Kalø Vig slider møllen på en plads, hvor den fungerer som havmølle, men selv om den klarer en ruhedsklasse på 0.9m, har den været meget stabil.  Der var ingen tvivl om, at hvor naboen ønskede havudsigt og ville kigge ud over vandet og bugten, sidder Torgny Møller helst med udsigt til sin mølle.

Også selv om tiderne har ændret sig, og de fleste journalister over de 70 år er gået på pension og resten læner sig tæt op ad en fyring. Den trykte presse er tæt på at udånde, og Torgny er selv for længst gået over til at læse sine daglige aviser digitalt.

Det kan han leve med, selv om det selvfølgelig smerter at skulle nedlægge sit livsværk og se det vandre over i digitale udgaver.

Den første mølle

Den første mølle i Torgny Møllers liv kom op den 1. november 1976, da han indledte vindmøllernes seriefremstilling og fik Christian Riisager til at producere den første af to møller. Halvandet år efter blev Danmarks Vindmølleforening stiftet ved køkkenbordet, i første omgang under navnet Danmarks Vindkraftværker.

Hurtigt blev det for stort et arbejde, at Torgny tre gange om dagen skulle afbryde sit arbejde som Informations Jyllands-redaktør for at fortælle undrende besøgende om den nye mølle.

”Det var så derfor, jeg skrev en bog,” fortæller han, der har kombineret arbejdet som journalist og som vindmølleejer.

For langt til Laurits Betjent

Det meste af tiden har han kunnet arbejde hjemmefra. I modsætning til kolleger, der ikke havde meget lyst til at drage til Jylland – ”Der er for langt til Laurits Betjent”, som en kollega udtrykte det – har Torgny Møller og hans kone nu boet på gården i 42 år. Og de har ingen planer om at flytte, heller ikke selv om landmændene omkring bliver stadig færre.

”Det siges jo, at i 2023 er der kun en enkelt landmand tilbage i Danmark,” oplyser Torgny med en snert af satire i stemmen. Han er ikke nogen tilbeder af de industrifolk og pengemænd, der har overtaget landbruget. Omvendt arbejder han godt sammen med de idémagere og Georg Gearløs’er, der byggede den danske vindkraft.

En fantastisk udvikling

”Jeg var i de første år Jyllands-redaktør på Information, men da en amerikansk abonnent på Naturlig Energi blev træt af at gå til det lokale universitet for at finde en dansk-talende, der kunne oversætte overskrifter og måske artikler, begyndte jeg at udgive Windpower Monthly på engelsk og sagde op på Information,” fortæller Torgny, der siden har solgt sine engelsksprogede produktioner til det verdensomspædende forlag, Haymarket.

”Der er sket en fantastisk produktionsudvikling, som ingen af os kunne forudse dengang,” mener han og er ikke som sådan slået ud af kurs af det digitale.

”Nu sker det, og så må vi få det bedst mulige ud af det,” lyder hans korte konklusion.