Stilhed og ro efter de store møller

Stine Leth-Nissen Nyheder

Efter at flere omdiskuterede mølleprojekter blev realiseret, er lokalområdets debat også faldet meget til ro

Først var det helt forfærdeligt. Helbredet var truet, turister ville blive væk, surferne kæntre, og naturen dø.

Og så blev de store møller opstillet. Siden da har vi ikke hørt en lyd.

Men nogle medier er vendt tilbage til ”åstedet” og har spurgt folk om, hvordan det går nu.

Og svaret er forholdsvis enslydende, hvad enten man ser på Lindø-møllerne på Fyn, på situationen ved Klitmøller eller på forsøgscentret ved Østerild i Thy.

Gider ikke mere brok

Allerede i starten af juni i år – og efter en voldsom, lokal debat – tog Fyens Stiftstidendes reporter temperaturen på situationen i Munkebo, hvor Lindø-møllerne nu var i fuld fart.

Og reaktionen lokalt var meget stilfærdig, for ikke at sige nærmest mølle-venlig:

”- Alt det brokkeri gider jeg ikke høre på. Du kan ikke høre møllerne. Du skal prøve at gå ned på havnen og stille dig ved siden af dem, siger Tove Madsen.

Hun arbejder på Lindø og undrer sig over, at tidligere værftsarbejdere har været så bekymrede for larmen.

– De sidder på deres terrasse og kan pludselig ikke tåle lidt støj, siger Tove Madsen.”

Og hendes mand, Erlings Madsen, vil ifølge avisen også ”hellere have grøn energi end sort”.

Slap af

Den lokale kiosk kan berette om en noget mere stilfærdig debat, hvor ”folk er begyndt at skrive kommentarer, hvor de siger, de skal slappe af”, når det gælder protesterne.

Og selv kritikerne, der synes, vindmøllerne ”ser rædderlige ud” må indrømme, at støjen i Munkebos boligkvarterer er meget begrænset:

”Det er kun, når vinden står i en bestemt retning, at man kan høre lidt, siger Jørn Pedersen.” Læs artiklen her

Ingen surfer-stop

Et år efter at surferne ved ”cold Hawaii” førte krig mod planlagte møller ved Hanstholm, ånder alt igen fred og ro, viser en reportage fra DR Midt- og Vestjylland.

Surfklubben NASA i Klitmøller frygtede, at turbulens fra de store møller ville ødelægge surfspottet Middles, der er en del af Cold Hawaii og betegnes som det bedste surfspot i Nordeuropa.

”Der er masser af folk, som surfer på stedet, når vinden er rigtig. Vores vurdering er, at møllerne ikke har haft den negative effekt, som vi frygtede,” siger Stian Eide, formand surfklubben.

Møllerne blev blandt andet rejst for at medvirke til finansieringen af den igangværende udvidelse af Hanstholm Havn, og det ville ifølge kommunen være med til at skaffe 1600 arbejdspladser.

For at mildne kritikken blev det aftalt med surferne, at en af møllerne kunne stoppes, hvis den generede surferne. Men den aftale har der endnu ikke været brug for. Læs artiklen her

Vildtet og møllerne

Også testcenter Thy ved Østerild har gode erfaringer, trods den hede debat, inden møllerne kom op.

Området var genstand for landsdækkende reportager, og mange drog op for at beskytte naturen og forhindre katastrofen. Mange aktivister slog lejr ved området, men siden blev der meget stille.

Kronvildt og dådyr stortrives i skyggen af kæmpemøllerne, siger de lokale ifølge DR Midt og Vest:

Det er et perfekt sted for hjortevildtet at bo. De har mad og dækning og får mange børn herude. Og de bliver ikke generet af møllerne. Vi har masser af eksempler på, at de græsser lige under møllerne, siger Tommy Hansen fra Naturstyrelsen Thy til DR.

Han hævder også, at området har fået en helt anden arts-diversitet, fordi mange andre dyre- og fuglearter trives i området efter en meget vellykket naturgenopretning.

Nu finansierer man genopretningen også ved at arrangere jagter i området i løbet af vinteren for at regulere bestanden af hjorte.

Jagten blev udsolgt på bare ti minutter, fortæller Tommy Hansen.

Læs artiklen her