Hvad betyder valget af elprodukt for din pris?

Som privat elforbruger har man i Danmark frit valg af elleverandør og markedet er præget af stor konkurrence. Ifølge forsyningstilsynets seneste opgørelse skifter 8 % af forbrugerne årligt elleverandør - også kaldet elhandler.

Elforbrugerne skifter typisk elselskab for at få adgang til nye elprodukter, som passer specifikt til deres behov og der findes i dag hundredvis af produkter. Som forbruger skal man vælge det produkt, der passer en bedst. Man kan eksempelvis spørge sig selv, om man synes det er interessant at time opvaskemaskinen til det tidspunkt på døgnet, hvor elprisen er lav. Svarer man ja, så skal man nok overveje en variabel elpris.

Der er grundlæggende tre typer elprodukter, som du kan vælge mellem (se uddybning i boksen):

  • flexafregnede produkter, der har variabel pris
  • kvartalsprodukter
  • fastprisprodukter (i mere end tre måneder)

Forskellige typer elprodukter

Flexafregnede produkter

En forbruger, der ønsker at blive afregnet time for time kan skifte til et produkt, der er flexafregnet. Det har den betydning, at forbrugeren har mulighed for at lægge sit strømforbrug på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst og blive afregnet derefter. Et flexafregnet produkt følger derfor prisudviklingen på det samlede el-engrosmarkedet.

Kvartalsprodukter

Et kvartalsprodukt er kendetegnet ved at være et produkt, hvor prisen i hele det indeværende kvartal er den gennemsnitlige pris af det forrige kvartal. Denne pris opdateres typisk ved kvartalsskift.

Et kvartalsprodukt er som udgangspunkt ikke flexafregnet. Derfor vil den afregnede pris ikke blive lavere, selvom børsprisen skulle være lav. 

Fastprisprodukter (i mere end tre måneder)

Med et fastprisprodukt der har en varighed længere end tre måneder vil kunden kende prisen i hele den aftalte periode. Perioden for disse produkter har en varighed fra fire måneder og op til tre år.  

Produktet betyder, at forbrugeren får en sikker elpris for en periode, da forbrugeren  betaler den samme pris uanset om markedsprisen falder eller stiger.

Ligesom for kvartalsprodukterne vil nettariffen være højere i kogespidsen i vinterhalvåret.

...

Man kan skifte elleverandør nemt og hurtigt på elpris.dk

Uanset hvilket elprodukt du har, vil der for de fleste forbrugere være mulighed for at spare penge på nettariffen ved at lægge forbruget, når tariffen er billigst. Typisk er nettariffen højest fra kl. 17-20 i vinterhalvåret. Nettariffen fastlægges af dit netselskab. 

Gasflamme

Krigen om Europas gasforsyning er den altoverskyggende årsag til de høje energipriser i 2022 og sætter fortsat sine spor i 2023. Men flere faktorer spiller ind, og perioden har været præget af både store prisstigninger og fald. Her giver vi dig svar...

Radiator

Alle danskere rammes af de stigende energipriser. Afhængig af dit forbrug, valg af opvarmningsform og dit valg af produkt fra din energihandler vil prisen variere. Vi har regnet på, hvad de stigende energipriser kan betyde for din elregning og...

Energipris

Markedsprisen på el i Danmark har historisk set været blandt de laveste priser i Europa, mens vi har en af Europas højeste afgifter på el.

betaling af regning med kreditkort

Aconto er meget udbredt på energimarkedet. Læs om afregningsmetoden og alternativet, der er en bagudrettet afregning.

Vasketøj på tørresnor

Et mindre forbrug er den bedste måde til at spare på energien og gøre energiregningen mindre. Mange danskere har allerede energieffektive apparater, så det kan være svært at spare meget - men måske du har vaner, der kan blive bedre?

Opvaskemaskine

Fra 1. januar 2023 er nye tariffer for transport af el med til at belønne fleksible forbrugere og reducere behovet for nye investeringer i elnettet. Sammen med de svingende priser på selve strømmen skal de nye transporttariffer med større...

Penge

Det danske elmarked er præget af høj konkurrence, stor valgfrihed og generelt lave priser (uden afgifter). Du bestemmer selv, hvor du køber din strøm, og om du vil have fast eller variabel pris.

Søkabel

Strøm bliver importeret og eksporteret ligesom andre varer. Priserne bliver fastsat på en elbørs, hvor elproducenter og elhandlere fra flere lande melder ind.

Solceller og får

Elpriserne er steget, men det ændrer ikke ved, at vi skal have elektrificeret vores samfund. El er nemlig mere energieffektivt end fossile brændsler, og vejen til at vi når vores klimamål. Og mens elprisen er steget, så er prisen på gas steget endnu...