Hvad er acontobetaling?

Aconto er meget udbredt på energimarkedet. Læs om afregningsmetoden og alternativet, der er en bagudrettet afregning.

Det betyder aconto

Aconto dækker over den afregningsmetode, hvor man som kunde betaler et estimeret beløb forud for forbrug af produktet og efterfølgende får en endelig afregning, når leverandøren kan opgøre kundens faktiske forbrug.

...

For de fleste abonnementer gælder det, at man betaler for et produkt, inden man forbruger det. Det gælder bl.a. fitnessabonnementer, mobilabonnementer og forsikringer. For rigtig mange elaftaler gælder det samme, idet aconto er en udbredt afregningsform.

Aconto dækker over, at man som kunde betaler et estimeret beløb delvist forud for sit forbrug af et produkt og efterfølgende får en endelig afregning, når leverandøren kan opgøre kundens faktiske forbrug i den givne periode (se illustration).

Alternativet til acontoafregning er en bagudrettet afregning, hvor kunden bliver faktureret det fulde beløb for den forbrugte energi, når en periode er forløbet. Det kan f.eks. være, at kunden har forbrugt 900 kWh elektricitet til en gennemsnitlig pris af tre kroner pr. kWh alt inklusive i 1. kvartal, hvorefter kunden modtager en faktura for 2.700 kr. i begyndelsen af 2. kvartal.

Er der fordele ved aconto?

Som kunde forbruger du løbende din energi - f.eks. elektricitet. Din elhandler skal derfor løbende købe en tilsvarende mængde el. Elhandleren køber og betaler for sit indkøb og skal også betale afgifter til staten.

Hvis du som kunde vælger at betale elregningen bagud – altså efter du har brugt strømmen – skal elhandleren i mellemtiden lægge ud for dit elforbrug. Virksomheden skal i den forbindelse sikre adgang til den nødvendige kapital (f.eks. via lån) for at kunne lægge ud for udgifterne og har samtidig en kreditorrisiko, hvis du - efter du har forbrugt energien - ikke kan betale din elregning. Disse forhold gør, at et bagud-afregnet produkt kan være en smule dyrere sammenlignet med aconto-afregning, hvor man betaler for energien, inden man forbruger den.

Hvis du har et energiprodukt med variabel pris, skal elhandleren ved acontoafregning i praksis både estimere dit fremtidige forbrug og udviklingen i priserne. Hvis forbruget og priserne er stabile – og dermed nemme at forudsige – vil du ikke opleve væsentlige korrigeringer i den endelige afregning for perioden.

Hvis energipriserne derimod er meget svingende, som de f.eks. var i efteråret 2022, kan du opleve at modtage en efteropkrævning eller få udbetalt et beløb ved den endelige opgørelse afhængigt af, om energipriserne har været højere eller lavere end forventet.

Nogle elkunder vælger at betale kvartalsvis aconto, da de derved får udjævnet betalingen af deres energiforbrug, der ellers varierer fra måned til måned og sæson til sæson.

Om du bliver faktureret aconto eller bagudrettet er, i lighed med selve elproduktet (fast eller variabel pris), et parameter i den frie konkurrence på elmarkedet. Du har derfor mulighed for at vælge den elhandler, der har både det produkt og den afregningsform, som passer bedst til dine ønsker.

Sådan foregår acontoafregning

I praksis kan en acontobetaling stykkes sammen på mange måder, men ved køb af elektricitet er det mest almindelige, at aconto-kunder betaler for en tremåneders periode.

Hvis du f.eks. skal betale for elforbruget for første kvartal 2023 (januar til og med marts), vil elregningen forfalde på et tidspunkt i perioden, fx den 1. eller 15. februar. Her vil du altså betale forud for en del af perioden på baggrund af elhandlerens bedste bud på periodens forbrug, de seneste elpriser og dit forbrugsmønster.

Den korrigerede afregning af det faktiske forbrug foretages typisk på den efterfølgende regning – i eksemplet kan det være 1. eller 15. maj 2023, samtidig med acontobetalingen for 2. kvartal.

Hvis elhandleren f.eks. har sat regningens forfaldsdato til 15. februar, får kunden reelt kredit for halvdelen af kvartalet og betaler forud for den anden halvdel. I det tilfælde deler elhandler og kunde ligeligt udeståendet i forhold til energiregningen.

Taleksempel
Elhandleren estimerer, at en kunde har et forbrug på 1.000 kWh for første kvartal 2023 til en estimeret pris på 2,50 kr. pr. kWh alt inklusive. På den baggrund bliver kunden faktureret 2.500 kr. til betaling 1. eller 15. februar 2023.

Efterfølgende viser den faktiske opgørelse for forbruget i første kvartal, at kunden har sparet på strømmen og kun brugt 900 kWh. Samtidig har elpriserne taget et uventet hop til tre kr. pr. kWh alt inklusive. Kunden skal derfor betale 2.700 kr.

Opgørelsen vil derfor vise, at kunden har betalt 200 kr. for lidt (2.700-2.500 kr.), som vil blive faktureret ved den næste afregning pr. 1. eller 15. maj. Hvis priserne derimod var faldet, ville kunden tilsvarende få penge tilbage og få sænket sin energiregning i maj.

...
Aconto-regning illustreret
Regningen indeholder her en opgørelse af energiforbruget i det foregående 1. kvartal samt en acontobetaling for 2. kvartal. Med en forfaldsdato for regningen 1. maj vil elleverandøren reelt lægge ud for kundens energiforbrug i den første måned i acontoperioden, mens kunden betaler forud for to måneder. Hvis regningen har forfald 15. maj, deler elleverandør og kunde  udeståendet ligeligt i forhold til regningen.
Energipris

Markedsprisen på el i Danmark har historisk set været blandt de laveste priser i Europa, mens vi har en af Europas højeste afgifter på el.

Gasflamme

Krigen om Europas gasforsyning er den altoverskyggende årsag til de høje energipriser i 2022 og sætter fortsat sine spor i 2023. Men flere faktorer spiller ind, og perioden har været præget af både store prisstigninger og fald. Her giver vi dig svar...

Radiator

Alle danskere rammes af de stigende energipriser. Afhængig af dit forbrug, valg af opvarmningsform og dit valg af produkt fra din energihandler vil prisen variere. Vi har regnet på, hvad de stigende energipriser kan betyde for din elregning og...

Vasketøj på tørresnor

Et mindre forbrug er den bedste måde til at spare på energien og gøre energiregningen mindre. Mange danskere har allerede energieffektive apparater, så det kan være svært at spare meget - men måske du har vaner, der kan blive bedre?

Opvaskemaskine

Fra 1. januar 2023 er nye tariffer for transport af el med til at belønne fleksible forbrugere og reducere behovet for nye investeringer i elnettet. Sammen med de svingende priser på selve strømmen skal de nye transporttariffer med større...

Penge

Det danske elmarked er præget af høj konkurrence, stor valgfrihed og generelt lave priser (uden afgifter). Du bestemmer selv, hvor du køber din strøm, og om du vil have fast eller variabel pris.

Søkabel

Strøm bliver importeret og eksporteret ligesom andre varer. Priserne bliver fastsat på en elbørs, hvor elproducenter og elhandlere fra flere lande melder ind.

Solceller og får

Elpriserne er steget, men det ændrer ikke ved, at vi skal have elektrificeret vores samfund. El er nemlig mere energieffektivt end fossile brændsler, og vejen til at vi når vores klimamål. Og mens elprisen er steget, så er prisen på gas steget endnu...